nl

Nieuws – 27-9-2017 | Koning Willem-Alexander heropent Huis der Provincie

Een royale entree met een doorgangsbreedte van 3.000 mm en een doorgangshoogte van 3.400 mm. Door de toepassing van de krachtige Record STA 22 schuifdeurautomaat, een deur-ondergeleiding met inbraakwerende en isolerende eigenschappen, een geïntegreerde meerpuntsvergrendeling (MPV) en ranke profielen is een uiterst effectieve en tevens elegante toegangsoplossing gecreëerd.

Het gebouw

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft op woensdag 20 september, samen met de Gelderse commissaris van de Koning, Clemens Cornielje, het vernieuwde Huis der Provincie in Arnhem geopend. Daarmee treedt de Koning in de voetsporen van zijn oma, toenmalig Koningin Juliana, die in 1954 het Huis der Provincie opende. 

Onder de genodigden waren de Gelderse statenleden en alle burgemeesters van de Gelderse gemeenten. Koning Willem-Alexander verrichtte de officiële opening van het Huis der Provincie met de onthulling van een plaquette boven de hoofdingang. Onder de plaquette prijken de royale automatische schuifdeuren van Record.

Na de officiële opening ging de Koning op een tour door het Huis der Provincie. Wilt u ook een bezoek brengen aan het vernieuwde Huis der Provincie? Vanwege de opening organiseren ze verschillende rondleidingen, waaronder de Koningstour en een Kunsttour. Op zaterdag 30 september houden ze een Open Huis. Deze dag hebben ze onder meer een speciale Gelderse proeverij, twee tentoonstellingen, een collegetour met de commissaris van de Koning en lezingen van historicus en programmamaker René Arendsen. Voor meer informatie kijkt u op de website Gelderland.

Het resultaat

De Provincie krijgt door de combinatie van renovatie met nieuwbouw een duurzaam en eigentijdse ‘huis’ met een monumentaal karakter. De gebouwen vormen één architectonisch en functioneel geheel: Het Gelders Huis.

Wilt u rondkijken in onze 360º foto's? Klik dan op de vierkant voor de volledige schermweergave, klik vervolgens met uw muis op de foto en sleep deze in de richting die u wilt bekijken. Kijkt u op uw telefoon of tablet? Sleep dan met uw vinger in de afbeelding of klik op het kompas en beweeg uw telefoon in een willekeurige richting...

De voormalige binnenplaats van het Huis der Provincie is nu overkapt met een innovatief dak van kunststof (ETFE) luchtkussens. “Om zo min mogelijk aanpassingen te hoeven doen aan het monument hebben we samen met SIDstudio een lichtgewicht constructie van staven en kabels ontworpen,” vertelt Jeroen van Schooten, architect-directeur van Team V Architectuur en verantwoordelijk voor het architectonisch ontwerp.

Binnen het multidisciplinaire ontwerpteam was Team V Architectuur verantwoordelijk voor het architectonisch ontwerp. Het ontwerp kwam tot stand in samenwerking met OTH architecten, Karres en Brands Landschapsarchitecten, Architectenbureau Fritz, Bartels, SIDstudio, DGMR en Valstar Simonis.

De staven wijzen allemaal naar het middelpunt van de binnenplaats en hebben in de uiteinden een LED-lamp. “Dat levert een interessant spel op: als je door het atrium loopt ziet het dak er steeds anders uit.” Met de overkapping krijgt de Provincie niet alleen een markante ontvangsthal, het helpt ook het energieverbruik aanzienlijk te verminderden.

Bij de toegangspoort is voor zowel de buitenzijde als de binnenzijde gekozen voor imposante automatische schuifdeuren van Record. Middels de krachtige Record STA 22 schuifdeurautomaten openen deze soepel en bevorderen daarmee een optimale personenstroom (peopleflow).

Isolerende eigenschappen

Indien nodig, zoals bij grote temperatuurverschillen of harde wind, kan men de sluisschakeling activeren voor een meer duurzame en effectieve inpandige klimaatbeheersing. De automatische schuifdeuren zijn bovendien voorzien van een elegante gelijkvloerse dorpel met deurgeleidingssysteem. Hiermee zijn de deuren beter bestand tegen verhoogde windbelasting en worden ongewenste deurbewegingen voorkomen. De uitgeoefende druk op de deuren door stevige windstoten heeft overigens niet alleen invloed op de verticale stabiliteit. Het probleem ligt voornamelijk bij de afdichting aan de onderzijde van een deur zonder deurgeleidingssysteem (vloerrails). Naast het ‘zingen’ dat veroorzaakt kan worden door tochtwerking, vindt er ook een constante warmtewisseling plaats. De dorpel zorgt voor een geleiding over de volledige breedte, waardoor de tochtvorming wordt verminderd. Doordat de deurvleugels ook van een borstelprofiel (borstelafdichting) zijn voorzien, is er een tochtvrije entree gecreëerd die tevens bescherming biedt tegen hemelwater en straatvuil.

Inbraakwerende eigenschappen

De keuze voor de toepassing van een gelijkvloerse dorpel met deurgeleidingssysteem draagt ook bij aan een verhoogde inbraakwerendheid van de automatische deuren. Door de toevoeging van de Record Meerpuntsvergrendeling (MPV) is het inbraakvertragende vermogen van de schuifdeuren verder verhoogd. Deze MPV zorgt voor een elektromechanische vergrendeling middels meerdere pinnen die zich in verticale richting verankeren. De pinnen zijn volledig in de profielen geïntegreerd, waardoor zij de deurvleugels versterken. Zij roteren vrij rond, waardoor zij pogingen tot doorzagen nog meer vertragen. De pinnen zijn vervaardigd van roestvrijstaal en bestand tegen de typische slijtage gedurende decennia van dagelijks gebruik.

Wij bedanken bij deze alle betrokken partijen voor de goede samenwerking en onze Koning in het bijzonder voor het openen van onze royale deuren...

Mocht u meer informatie willen over het tot stand komen van dit unieke project of wilt u juist weten wat wij voor u en uw projecten kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.

Koning Willem-Alexander heropent Huis der Provincie
Royale entree voor Provinciehuis Gelderland, Arnhem

Een royale entree met een doorgangsbreedte van 3.000 mm en een doorgangshoogte van 3.400 mm. Door de toepassing van de krachtige record STA 22 schuifdeurautomaat, een deur-ondergeleiding met inbraakwerende en isolerende eigenschappen, een geïntegreerde meerpuntsvergrendeling (MPV) en ranke profielen is een uiterst effectieve en tevens elegante toegangsoplossing gecreëerd.

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft op woensdag 20 september 2017, samen met de Gelderse commissaris van de Koning, Clemens Cornielje, het vernieuwde Huis der Provincie in Arnhem geopend. Daarmee treedt de Koning in de voetsporen van zijn oma, toenmalig Koningin Juliana, die in 1954 het Huis der Provincie opende. ► Lees verder over de opening en de toegepaste toegangsoplossingen.

record STA 22
record STA 22

Klassieke lineaire schuifdeuraandrijving record STA 22 - De robuuste STA 22 automatische deur is voornamelijk geschikt voor speciale toegangen en voor situaties waarin zware deuren toegepast worden. De bedieningstechnologie is bijzonder stabiel en betrouwbaar en heeft zijn succesvolle positie in de markt al vele jaren behouden.

record Meerpuntsvergrendeling (MPV)
record Meerpuntsvergrendeling (MPV)

record Meerpuntsvergrendeling (MPV) - Naast deursystemen die de snelst mogelijke exit van het gebouw faciliteren, biedt record ook componenten ter verbetering van het inbraakbeveiligingsniveau. Deze zijn overigens niet zichtbaar voor de gebruikers.

record dorpel met deurgeleidingssysteem (gelijkvloerse vloerrail)
record dorpel met deurgeleidingssysteem (gelijkvloerse vloerrail)

Er zijn diverse redenen om voor een installatie met een record dorpel met deurgeleidingssysteem (vloerrail) te kiezen. Het is hoofdzakelijk ontworpen voor uitdagende omgevingen. Daarnaast bent u verzekerd van typische record eigenschappen gedurende de gehele levensduur van uw deursysteem.

Ga terug
Loading...